Firebird în 2 minute

de Carlos H. Cantu - versiunea documentului 1.3 - Februarie/2010
Ediţii traduse în: Cehă, Portugheza(Braziliana), Poloneză, Germana, Turcă,
Portugheza, Spaniolă, Suedeză, Franceză, Italiană, Maghiară
, Bulgară, Rusă, Japoneză

Acest document exista şi în format PDF (engleza)

Introducere

Dacă citiţi acest document, probabil că este primul dumneavoastră contact cu Sistemul de Gestiune al Bazelor de Date relaţionale Firebird . Acest document

prezintă caracteristici  esenţiale ale sistemului relaţional numit Firebird.După sfârşitul lecturii sunt sigur că o să fiţi nerăbdător să descărcaţi pachetul de instalare şi să îl încercaţi singur

Istoria Firebird


Firebird a fost creat iniţial  din codul sursă Borland Interbase 6.0. Este cod deschis şi nu are o licenţă duală.Nu contează dacă îl foloseşti într-un proiect comercial sau cu cod deschis Firebird este în totalitate gratuit.

Tehnologia Firebird  este în folosinţă de peste 20 de ani , ceea ce face ca Firebird sa fie un produs matur şi stabil

Caracteristici esenţiale

 Să nu va lăsaţi păcălit de dimensiunea pachetului de instalare! Firebird este un foarte puternic Sistem de Gestiune al Bazelor de Date Relaţionale.Se pot crea baze de date de câţiva kiloOcteţi pâna la sute de GigaOcteti cu performanţe bune si fără a fi nevoie de nici o întreţinere!


Mai jos găsiţi o listă cu cele mai importante caracteristici ale sistemului Firebird:

  • Suport complet pentru Proceduri Stocate si Triggeri
  • Suport complet pt Tranzacţii (ACID)
  • Integritate Referenţială
  • Arhitectura Multi Gerneraţionala (MGA)
  • Foloseşte puţine resurse
  • Un limbaj intern pentru Proceduri Stocate si Trigeri (PSQL)
  • Suport pentru Funcţii Externe (UDF)
  • Nu este necesar un Administrator de Baze de Date specializat (DBA)
  • Nu este necesară nici o configurare specială - Doar se instalează şi se foloseşte!
  • Comunitate mare - şi o mulţime de locuri pe internet de unde se poate obţine suport de calitate şi gratuit
  • Opţional se poate folosi versiunea embedded  pentru a crea cataloage de produse pe un CDROM sau versiuni de evaluare
  • O mulţime  de utilitare adiţionale, incluzînd unelte grafice de administrare, aplicaţii de replicare, etc.
  • Scrieri sigure pe disc cu recuperare rapidă, nu este nevoie de loguri pentru tranzacţii !
  • Metode  variate de acces la baza de date prin : API nativ, drivere dbExpress , ODBC, OLEDB, provider .Net , driver JDBC nativ de tip 4 , modul Python , PHP, Perl, etc.
  • Suport direct pentru sistemele de operare majore enumerăm: Windows, Linux, Solaris, MacOSX.
  • Backup Incremental
  • Kituri pentru 64biti
  • Implementarea cursoarelor in PSQL

 

 

Încearcă acum!

Testarea Firebird este un lucru simplu. pachetul de instalare este mai mic de 7 Megaocteţi (depinzând şi de sistemul de operare folosit) şi se instalează automat.

Se poate descărca de pe site-ul principal Firebird.

De observat că  Firebird are patru arhitecturi:

SuperServer, Classic,SuperClassic si Embedded. Se poate instala SuperServer  daca nu stiti ce să alegeţi. Classic este  recomandat pentru sisteme cu mail multe procesoare (SMP) si pentru servere cu încărcare mare. SuperServer îşi împarte memoria cache între conexiunile bazelor de date şi foloseşte fire de execuţie  pentru a procesa fiecare conexiune . Classic porneste câte un proces server independent pentru fiecare conexiune creată.SuperClasic foloseste un singur proces cu mai multe fire de execuţie pentru fiecare conexiune.

Versiunea embedded este o variantă  incredibilă  a serverului. Este un server întreg Firebird, împachetat în doar câteva fişiere . Este foarte usor de trimis la clienti, deoarece nu este necesară o instalare separată a server-ului . Este ideal pentru cataloage pe CDROM(DVDROM),aplicaţii demo şi desktop  de sine stătătoare.

Firebird vine cu un set de utilitare ce pot fi folosite din linie de comandă pentru a crea baze de date , afişa statistici interne, a executa comenzi SQL şi scripturi, a efectua backup-uri şi restaurări, etc. Dacă preferaţi o unealtă grafică , există o mulţime de opţiuni de unde se poate alege chiar versiuni gratuite.

Verificaţi lista de aplicaţii de la şfarsitul documentului.

Pe Windows , se poate porni Firebird ca serviciu sau în modul aplicaţie .

Instalerul poate crea o icoana în Panoul de Control de unde se poate controla server-ul (se poate porni , opri ...etc)

Documentaţie

Exisţa o mulţime de documente, FAQ-uri şi articole care pot fi consultate de pe pagina site-ului principal Firebird.

De asemenea se poate verifica şi daca există o comunitate locală  sau listă de discuţii de unde se poate obtine ajutor în limba nativă.

Toata informaţia descrisă aici se regăseşte şi pe site-ul Firebird.Puteţi verfica şi www.firebirdnews.org pentru cele mai recente ştiri în legătura cu proiectul Firebird .

Şi pentru baze de date mari

Unii oameni cred ca Firebird este un RDBMS(Sistem de gestiune al bazelor de date) care poate fi folosit doar cu baze de date mici având câteva conexiuni. Este total greşit acest punct de vedere! Firebird este folosit cu baze de date mari şi cu multe conexiuni concurente. Se poate citi articolul complet despre baza de date reale de peste 1 Tera.


Unelte  & Componente

Aici veţi găsi o listă cu resurse interesante incluzând unelte de administrare, drivere etc. Vă rugăm să verificaţi situl  oficial Firebird pentru  o lista  mai completă şi mai actuală.

Unelte Grafice de administrare

Drivere şi componente

Componente Delphi

Driver ODBC

OLEDB

Java

.Net Provider

C++

Alte limbaje

 

Unelte de Replicare

Linkuri şi resurse pt Ajutor şi Suport

Linkuri Diverse

Articole  şi documentaţie

 

Doriţi să daţi o mână de ajutor?

Datorită naturii Open Source (Cod Liber) a proiectului oricine poate contribui în dezvoltarea unor noi funcţionalităţi sau rezolvarea unor buguri . Dacă doriţi să deveniţi un membru al echipei de Dezvoltare Firebird ,trebuie să descărcaţi codul sursă Firebird de pe sourceforge şi să il studiaţi, după  care ,trebuie să vă înscrieţi  pe lista de discuţii fbdevel unde se poate  întreba şi contacta pe ceilalţi dezvoltatori (notă: fbdevel nu este o listă generală de suport, şi nu este indicat să puneţi întrebări de suport acolo, folosiţi grupul firebird-support pentru ajutor gratuit din partea comunităţii).

Nu este nevoie să fiţi neaparat programator pentru a ajuta proiectul . Puteţi deveni membru al Fundaţiei Firebird sau se poate face o donaţie şi astfel să ajutaţi cu fonduri echipa de dezvoltatori şi ei să  investeasca mai mult timp în lucrul pentru proiect

Vă mulţumim pentru cele două minute ...


Document views: