Firebird Logo

Lär känna Firebird på två minuter

av Carlos H. Cantu - revision 1.0 - Mars 2006
Översatt till svenska av Dany Marmur

Detta dokument är också tillgängligt i PDF-format (engelska)

Introduktion

Om du läser det här dokumentet så är detta förmodligen ditt första möte med relationsdatabasen Firebird. Här presenteras de främsta fördelarna med Firebird. Efter att du har läst det är jag säker på att du kommer att vara angelägen om att så fort som möjligt ladda ner det kompakta installationsprogrammet och prova själv.

Historia

Firebird härstammar från källkoden till Borland InterBase 6.0. Firebird bygger på öppen källkod och har inga gömda licenser. Oavsett om dina behov är för komersiella produkter eller andra öppna projekt är Firebird helt gratis.

Teknologin bakom Firebird har använts i 20 år vilket betyder att produkten är mogen och stabil.

Fördelar

Låt dig inte luras av installationsprogrammets storlek! Firebird är en komplett och kraftfull relationsdatabas. Den kan hantera databaser från ett par kilobyte till flera gigabytes storlek med bra prestanda och så gott som inget underhåll alls.

Nedan följer en lista med några av Firebirds fördelar:

 • Komplett stöd för lagrade procedurer och triggers
 • Transaktioner som helt överensstämmer med ACID-begreppet
 • Referensintegritet
 • Flergenerationsarkitektur
 • Mycket resurssnål
 • Komplett internt språk för lagrade procedurer och triggers (PSQL)
 • Stöd för externa funktioner (UDF:er)
 • Ingen eller litet behov av specialiserade databasadministratörer (DBA:er)
 • Så gott som inget konfigurationsbehov - bara installera och börja använda!
 • Många engagerade användare och många ställen där du kan få bra och gratis support
 • Optionell inbyggd version (Embedded) - mycket smidig för CD-ROM kataloger, utvärderingsversioner och enanvändarsystem
 • Dussintals tredjepartsverktyg såsom grafiska administrationsverktyg, replikeringsverktyg etc.
 • Försiktig skrivning ger snabbt återställande - inget behov av transaktionsloggar!
 • Många åtkomstmöjligheter: native/API, dbExpress drivers, ODBC, OLEDB, .Net provider, JDBC native type 4 driver, Python module, PHP, Perl, etc.
 • Stöd för alla de populäraste operativsystemen: Windows, Linux, Solaris och MacOS.
 

Prova nu!

Att testköra Firebird är enkelt. Installationsprogrammet är mindre än 4 MB (beroende på vilket operativsystem du väljer) och helt automatiserat. Du kan ladda ner det från Firebirds officiella hemsida. Den senaste stabila versionen heter 1.5.3.

Du kommer upptäcka att Firebird finns i tre olika "smaker": SuperServer, Classic och Embedded. Du kan börja med SuperServer. För närvarande rekommenderas Classic för drift på SMP-maskiner och i några andra specifika fall. SuperServer delar sin cache med alla databasens öppna anslutningar och använder trådar för att hantera anslutningarna. Classic startar en oberoende serverprocess för varje anslutning som öppnas.

Den inbäddade versionen (Embedded) är en mycket intressant variant av servern. Det är en komplett Firebird server inuti en enda DLL-fil som inte är större än 1.5 MB. Den är extremt enkel att driftssätta eftersom det inte behövs någon installation. Den är idealisk för CD-ROM kataloger, demosystem och enanvändarprogram.

Firebird kommer med en komplett uppsättning kommandotolksprogram som låter dig skapa databaser, inspektera statistik, köra SQL kommandon och script, göra säkerhetskopior och återställningar, etc. Om du föredrar att använda verktyg med grafiskt gränssnitt så finns det en uppsjö alternativ att välja bland. Flera av dem är gratis. Använd listan i slutet på detta dokument som utgångspunkt.

På Windows kan du köra Firebird som en service eller som en applikation. Installationsprogrammet skapar en ikon i kontrollpanelen som du kan använda för att starta och stoppa servern.

Dokumentation

Det finns många dokument, FAQ:ar och artiklar som du kan läsa på Firebirds officiella hemsida.

Kolla också www.firebirdnews.org om du vill hålla dig uppdaterad gällande de senaste Firebirdrelaterade händelserna.


Nedan är en lista med intressanta och nyttiga resurser inklusive verktyg, drivrutiner med mera. Vänligen kontrollera Firebirds officiella hemsida för en mer komplett och uppdaterad lista.

Administrationsverktyg med grafiskt gränssnitt

   

Drivrutiner och komponenter för åtkomst

Delphikomponenter

ODBC

OLEDB

Java

.Net Provider

 

Replikeringsverktyg

   

 

   

Support och resurser

Övrigt

Vill du hjälpa till?

I projekt som baseras på öppen källkod kan vem som helst hjälpa till genom att utveckla nya funktioner eller rätta fel. Om du vill bli medlem i Firebirds utvecklingsgrupp (Firebird Development Team) laddar du ner källkoden till Firebird från sourceforge och studerar den. Du kan också gå med i diskussionsgruppen fbdevel och ta kontakt med andra utvecklare (NB! fbdevel är inte en diskussionsgrupp för support så ställ inga sådana frågor där, detta låter sig i stället göras gratis i diskussionsgruppen firebird-support).

Du behöver inte vara programmerare för att hjälpa till i projektet. Bli medlem i The Firebird Foundation eller gör en donation så kommer du att stödja de som arbetar med utvecklingen av Firebirds kärna så att de kan lägga mer tid på att få fram en ännu bättre produkt.

 

www.firebirdsql.org

Document views: