Firebird Logo

Upoznajte Firebird u 2 minute

Autor Carlos H. Cantu – revizija dokumenta 1.3 - Februar/2010
Prijevod na Bosanski Fikret Hasovic

 

Uvod

Ako čitate ovaj tekst, ovo je vjerovatno Vaš prvi susret sa Firebird RDBMS-om. Ovaj studija će Vam predstaviti glavne osobine Firebird baze. Na kraju, siguran sam da će te jedva čekati da download-ujete malenu instalaciju i isprobate ga sami.

Historija

Firebird je izveden od Borland InterBase 6.0 source code-a. On je open source i nema dvostruku licencu. Bilo da ga trebate za komercijalne ili open source aplikacije, on je  potpuno BESPLATAN!

Firebird tehnologija je u upotrebi već 20 godina, što ga čini veoma zrelim i stabilnim proizvodom.

Glavne osobine

Nemojte biti zavarani veličinom instalacije! Firebird je potpuno opremljen i snažan RDBMS. Može upravljati bazama od samo nekoliko KB do mnogo Gigabyte-a sa dobrim performansama i skoro bez ikakvog održavanja!

Ispod je lista nekih najvećih osobina Firebird-a:

  • Puna podrška za storirane  procedure i okidače (Trigger-e)
  • Potpuno ACID compliant transakcije
  • Referencijalni integritet
  • Multi Generacijska Arhitektura
  • Vrlo mali footprint
  • Potpuni interni jezik za Storirane Procedure i Trigger-e (PSQL)
  • Podrška za External Functions (UDF)
  • Mala ili nikakva potreba za specijalizovanim DBA
  • Skoro nikakva konfiguracija nije potrebna – samo ga instalirajte i počnite koristiti!
  • Velika zajednica i dosta mjesta gdje možete naći besplatnu i dobru podršku
  • Opcionalna single-file embedded verzija – idealna za kreiranje CDROM kataloga, jednokorisničkih ili testnih verzija aplikacija
  • Gomila third party alata, uključujući GUI administrativne alate, alate za replikaciju, itd.
  • Pažljivo pisanje – brz oporavak, bez potrebe za transaction logovima!
  • Mnogo načina za pristup Vašoj bazi: native/API, dbExpress driver-i, ODBC, OLEDB, .Net provider, JDBC native type 4 driver, Python module, PHP, Perl, itd.
  • Native podrška za sve glavne operativne sisteme, uključujući Windows, Linux, Solaris, MacOS, HP-UX i FreeBSD.
  • Incrementalni Backup-i
  • 64bits verzije su dostupne
  • Puna cursor implementacija u PSQL-u
  • Monitoring tabele
  • Connection i Transaction Trigger-i
  • Temporary Tabele
  • TraceAPI – da znate šta se dešava na Vašem serveru

 

 

Probajte ga odmah!

Isprobavanje Firebird-a je veoma jednostavan zadatak. Veličina instalacije je obično manja od 7MB (zavisno od Vašeg izbora operativnog sistema) i potpuno automatiziran. Možete ga download-ovati sa Firebird oficijelnog sajta.

Primjetiće te da Firebird server dolazi u četiri „okusa“: SuperServer, Classic, SuperClassic i Embedded. Možete početi sa SuperServer-om. Trenutno, Classic je preporučen za upotrebu na SMP mašinama i u drugim specifičnim situacijama. SuperServer dijeli svoj cache između database konekcija i koristi thread-ove da upravlja svakom konekcijom. Classic pokreće jedan nezavisan server proces za svaku napravljenu konekciju. SuperClassic nudi multithreaded single process server sa nazavisnim cache-om za svaku konekciju.

Embedded verzija je nevjerovatna varijacija servera. On je fully featured Firebird server pakovan u samo par datoteka. Vro je jednostavan za deploy, jer nema potrebe za instalacijom  servera. On je idealan za CDROM kataloge, demo ili samostalne desktop aplikacije.

Firebird dolazi sa čitavim setom command line utility-ja koji Vam omogućavaju da kreirate baze, izvučete statistike retrieve baze, izvršite SQL komande i skripte, obavite backup i restore, itd. Ako preferirate da koristite GUI (Graphical User Interface) alat, postoji jako puno opcija između kojih možete izabrati, uključujući i besplatne. Pogledajte listu na kraju ove studije za početak.

Na Windows-u, možete pokrenuti Firebird kao service ili kao aplikaciju. Instalacioni program može napraviti i iconu u Control Panel-u gdje možete upravljati serverom (start, stop, itd).

Dokumentacija

Postoji puno studija, FAQ i članaka koje možete pogledati na glavnoj stranici Firebird-a. Takođe, možete provjeriti da li Vaša zemlja ima lokalizovani community sajt ili list za diskusije, gdje možete dobiti podršku na Vašem maternjem jeziku.

Sve ove informacije se mogu naći kopajući po oficijelnom Firebird sajtu. Takođe, posjetite www.firebirdnews.org gdje možete biti u toku sa najnovijim vijestima vezano za Firebird.

Za baze svih veličina

Neki ljudi misle da je Firebird RDBMS koji se koristi samo za male baze i sa nekoliko konekcija. Oni nisu u pravu! Firebird se koristi za mnoge velike baze i sa dosta konekcija. Možete pročitati čitav članak o stvarnoj 1 Terabyte-noj bazi.


Alati & Komponente

Ovdje možete naći listu sa nekim zanimljivim resursima uključujući alate, driver-e, itd. Molimo da posjetite oficijelni Firebird sajt za kompletniju i svježiju listu.

GUI Administrativni alati

Driver-i i komponente za pristup

Delphi komponente

ODBC

OLEDB

Java

.Net Provider

C++

Other languages

 

Alati za Replikaciju

Linkovi za podršku i resurse

Razno

Studije i dokumentacija

 

Želite li pomoći?

Zbog prirode Open Source projekta, bilo ko može doprinijeti razvojem novih mogućnosti ili popravljanjem bug bug-ova. Ako želite da postanete članom Firebird Development Team-a, download-ujte Firebird source code sa sourceforge-a i proučite ga. Takođe, možete se pridružiti fbdevel discussion listi i tako doći u dodir sa drugim developerima (primjedba: fbdevel  nije lista za podršku, zato tu ne pitajte pitanja vezana za podršku, već koristite firebird-support za besplatnu podršku od strane zajednice).

Ne morate biti coder da bi pomogli projektu. Postanite članom Firebird Fondacije ili donirajte i tako će te pomoći u finansiranju core developera čime će oni moći investirati više vremena radeći na projektu.

Hvala na ove dvije minute...

www.firebirdsql.org
www.firebirdnews.org

  Document views: