Firebird Logo

Firebird 2 perces ismertető

Carlos H. Cantu - dokumentum verzió 1.0 - 2006. Március
Magyarra fordította Gerevich János

A dokumentum PDF formátumban is elérhető (angolul)

Bevezető

Amennyiben ezt a dokumentumot olvassa, valószínűleg első alkalommal találkozik a Firebird relációs adatbázis kezelővel. Ebben a leírásban bemutatjuk milyen főbb lehetőségeket is nyújt a Firebird adatbázis. Meglátja, az olvasás végére várakozással telve fogja letölteni az egyszerű telepítőt hogy saját maga is kipróbálhassa!

Háttérinformáció

A Firebird alapjait a Borland InterBase 6.0 kódbázisából fejlesztették tovább. Nyílt forráskodú (úgynevezett "open source") termék egy licenccel. Akár üzleti, akár nyílt forráskodú alkalmazásokhoz használja, teljesen INGYENES!

20 éve használják a Firebird technológiáját, így elmondható hogy igencsak kifejlett és megbízható.

Főbb jellemzők

Ne csapja be a telepítő parányi mérete! A Firebird mindent nyújt, amit elvárhatunk egy nagykaliberű adatbázis kezelőtől. Néhány KB-tól egészen számtalan GB-ig bármekkora adatbázist kezel, mindezt kíváló teljesítménnyel és elhanyagolható karbantartási igénnyel.

Következik egy rövid lista a Firebird főbb jellemzőiről:

  • Tárolt eljárások és úgynevezett "Trigger"-ek teljes támogatása
  • ACID követelményeinek teljesen megfelelő tranzakció-kezelés
  • Külső kulcsok (foreign key) támogatása
  • Rekordverziók alapján látják a különböző típusú konkurrens hozzáférések az adatbázist (Multi Generational Architecture)
  • Minimális többlet-terhelés
  • Kidolgozott nyelv a tárolt eljárások és trigger-ek programozására (PSQL)
  • Külső függvények támogatása (UDFs)
  • Kevés vagy semmi szükség adatbázis specialistára (DBA)
  • Nincs bonyolult beállítási mizéria, csak telepíteni kell és használni
  • Hatalmas felhasználói közösség és rengeteg hely, ahol ingyenes támogatáshoz juthat
  • Beépített (embedded) adatbázis kezelési lehetőség - nem kell kiszolgálót telepíteni, csak bemásolni a fájlokat - ideális megoldás CD katalógusok, egyfelhasználós alkalmazások, vagy programok demó verzióinak elkészítéséhez
  • Számtalan kiegészítő eszköz létezik hozzá, köztük grafikus kezelőfelület, adatbázis tükröző (replication) programok, stb.
  • Óvatos filekezelés - gyors visszaállítás, nincs szükség tranzakciós naplózásra!
  • Rengeteg módon csatlakozhat adatbázisához: native/API, dbExpress driver-ek, ODBC, OLEDB, .Net provider, JDBC native type 4 driver, Python modul, PHP, Pearl, stb.
  • Támogat minden ismertebb operációs rendszert, köztük Windows, Linux, Solaris, MacOS.
 

Próbálja ki most!

Mi sem egyszerűbb. A telepítő mérete 4MB-nál is kisebb (függően attól melyik rendszerre telepítené fel) és teljesen automatikus. A Firebird hivatalos odaláról töltheti le. A dokumentum írása idején a legújabb stabil verzió: 1.5.3.

A Firebird kiszolgálót három módon telepítheti: SuperServer, Classic és Embedded. Első alkalommal SuperServer-rel kezdje. Classic egyelőre SMP rendszerekhez ajánlott. SuperServer módban az adatbázis kezelő megosztja az adatbázis cache-t a kapcsolatok között és szálakat használ mindegyik kezelésére. Classic minden egyes kapcsolódáshoz külön kiszolgáló process-t indít.

Az embedded, lefordítva beépített mód, egy kiemelten különleges változata a kiszolgálónak. Teljes értékű Firebird kiszolgáló mindössze egy (1,5MB méretű) DLL fájlba szorítva. Rendkívül egyszerű alkalmazásához csatolni, hiszen nem kell telepíteni, mindössze bemásolni az egy darab file-t. Ideális - többek között - CD katalógusok, demó verziók, illetve egyfelhasználós alkalmazások készítéséhez.

A Firebird mindenre kiterjedő parancssoros eszközökkel van csomagolva. Ezekkel létrehozhat új adatbázist, megtekinthet adatbázis statisztikákat, futtathat SQL utasításokat illetve szkript-eket, csinálhat adatbázisáról biztonsági mentést, melyet vissza is állíthat, stb. Amennyiben szívesebben használ mindehhez grafikus felületet, számtalan program közül választhat, köztük jónéhány teljes en ingyenes. Kiindulópontnak nézze meg a dokumentum végén található listát.

Windows-on mind szolgáltatásként, mind alkalmazásként futtathatja Firebird adatbázis kezelőjét. Továbbá a telepítő betehet a vezérlőpultra egy parancsikont, melyen keresztül könnyedén kezelheti (futtathatja illetve leállíthatja) a kiszolgálót.

Dokumentáció

Sok leírást, FAQ-t, és cikket talál a Firebird hivatalos oldalán, melyet érdemes megtekinteni. Ezen felül leellenőrízheti, hogy létezik-e országában közösségi oldal vagy fórum, ahol anyanyélvén kaphat támogatást.

Minden itt olvasható információt megtalálhat, ha áttanulmányozza a Firebird hivatalos oldalát. Azon felül látogasson el a www.firebirdnews.org oldalra, hogy a Firebird-öt érintő legaktuálisabb hírekről tudjon.

 

 


Következőkben egy felsorolást találhat különböző felhasználói eszközökről, driverek-től, stb. Bővebb és aktuális listáért kérem látogasson el a hivatalos Firebird oldalra.

GUI Administration tools

Driver-ek és hozzáférést biztosító komponensek

Delphi komponensek

ODBC

OLEDB

Java

.Net Provider

Tükröző (replication) eszközök

 

   

Támogatás és hasznos linkek

Egyebek

Szeretne hozzájárulni?

A nyílt forráskódú projektek jellegéből adódóan bárki hozzájárulhat új funkciók vagy hibajavítások fejlesztésével. Ha szeretne a Firebird Development Team tagja lenni, töltse le a Firebird forráskódját sourceforge-ról és tanulmányozza át. Ezen felül csatlakozhat az fbdevel levelezési listához, ahol kapcsolatot tarthat a többi fejlesztővel (megjegyzés: az fbdevel levelezési lista nem általános segítségnyújtó lista. Ingyenes támogatásért a firebird-support listát használja).

Nem kell programozónak lennie ahhoz, hogy támogassa a Firebird-öt. A Firebird Foundation tagjaként vagy adományozással hozzájárul a Firebird magját fejlesztők fizetéséhez, ezáltal több időt és energiát tudnak arra fordítani, hogy a Firebird mindig a legjobb adatbázis kezelőkkel vetekedjen.

www.firebirdsql.org

Cikk megnézve: